We kunnen de CO2-uitstoot van onze campagnes met 90 % verlagen!

Door Laurie Parres, Impact Manager, Air

Het B Corp-label behalen is een hoofddoel van Air, maar helaas zijn er maar weinig tools die ondernemingen daar bij helpen. Daarom vatten we in 2021 de koe bij de hoorns en ontwikkelden we samen met de experts bij CO2logic onze eigen Campaign NeutralizerTM. Dat algoritme houdt rekening met alle gegevens die bij de productie van een reclamecampagne komen kijken en geeft aan hoeveel CO2 er precies vrijkomt in elke fase. We kunnen dus bij elke stap ingrijpen om die uitstoot terug te dringen. Denk maar aan de verplaatsingen, de machinetijd, de materialen voor de al dan niet recycleerbare decors, de accessoires. Zelfs factoren zoals de catering (veggie of niet), de afvalverwerking en het gebruik van plastic flessen worden in aanmerking genomen.

De klanten van Air hoeven niet voor die optie te kiezen, maar we bevelen ze toch warm aan”, zegt Laurie Parres, Impact Manager bij Air.

Onze klant Jules wilde graag bètatester van de nieuwe oplossing zijn en de resultaten van die simulaties spreken voor zich. We lieten het algoritme los op elk van de vijf jaarlijkse campagnes rond de collecties van Jules sinds 2019 en legden ons systematisch toe op de geleidelijke vermindering van hun uitstoot. Het resultaat? Aan de hand van de nieuwe tool nam de uitstoot in twee jaar tijd potentieel met 90 % af, van 1150 tCO2/jaar tot 350 tCO2 in 2021. Dit jaar streven we naar 150 tCO2/jaar ... tien keer minder dan vier jaar geleden! Het zijn zeer bemoedigende cijfers, ook al houden we voorlopig alleen rekening met de productie van de campagnes, en niet met hun verspreiding in de media.

We grepen de pandemie aan als kans om de CO2-uitstoot van campagnes nog verder terug te dringen.

Tot voor kort vonden de fotoshoots plaats in landen of omgevingen die hadden gediend als inspiratiebron voor de collectie. We kozen ervoor om voortaan een soortgelijk decor na te bootsen, maar dan veel dichter bij huis. Aanvankelijk leek het moeilijk een Mexicaanse of Maltese sfeer op te roepen in Duinkerke. Maar met wat verbeelding liggen creatieve oplossingen altijd binnen handbereik. De wetenschap dat het reizen goed is voor een groot deel van de CO2-uitstoot, geeft de creativiteit namelijk een boost.

Toch moet je ook bij alle andere aspecten van de fotoshoot aan de uitstoot denken. Er zijn heel wat mogelijkheden op dat vlak: carpoolen, lokale modellen inzetten, plaatselijke cateraars zoeken, recycleerbare decors gebruiken, 3D-prototypes voor de foto's aanmaken en optimaliseren, voor minder foto's kiezen (of de productie anders organiseren).

De resterende uitstoot, die we niet kunnen verlagen, zullen we compenseren met de offset-methode. Zo wordt de campagne uiteindelijk helemaal koolstofneutraal.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over air brussels - partner of McCann

Air is het eerste onafhankelijke reclamebureau in België en een exclusieve partner van de McCann Group. Met zijn strategische aanpak, creativiteit op elk communicatiekanaal en resultaatgerichtheid maakt Air het leven van merken, gebruikers en medewerkers zinvoller. 

Air streeft ernaar een inspiratiebron te worden voor een duurzamere wereld en een motor te zijn die medewerkers, klanten en partners aandrijft om actie te ondernemen. In het kader van dat doel is het bedrijf begonnen met een B Corp-certificering. De eigen uitstoot van het bureau is al koolstofneutraal, en dankzij een nieuw, zelf ontwikkeld algoritme kan Air ook de uitstoot bij de productie van campagnes voor klanten neutraliseren.

air.be

Neem contact op met

Terhulpsesteenweg 185 1170 Brussels – Belgium

+32 (0)2 543 06 66

info@air.be

www.air.be