MOETEN DE BELGISCHE FILES WERELDERFGOED WORDEN?

Reclamebureau Air bedacht een opvallende campagne voor NMBS waarbij ze op licht absurde wijze de draak steken met het feit dat er zoveel files zijn in ons land. Via een televisiespot, radiospots en billboards vraagt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen alle autochauffeurs een online petitie te tekenen om de Belgische files te erkennen als werelderfgoed.  

“België is het ergste fileland van de hele wereld”, zo vertelt Dieter De Ridder, samen met Joeri Van Den Broeck creative director bij Air. “In 2014 stonden we gemiddeld 51 uur in de file. Dat is iets minder dan het jaar ervoor, maar nog altijd meer dan de Nederlanders en de Duitsers, de nummers 2 en 3 op de wereldranglijst.” “Daarom leek het ons slimmer,” vult Joeri aan, “om in plaats van op te roepen om wat vaker de trein te nemen, de vele chauffeurs op een humoristische manier te confronteren met het Belgische filefeit.”

In de licht absurde televisiespot, waarvoor het bureau samenwerkte met regisseur Koen Mortier van productiehuis Czar, prijst een Engelstalige topacteur het cultureel erfgoed van België de hemel in. Van het charmante Brugge tot het Atomium in Brussel, van de oorlogsbunkers in Ieper tot een verlaten Romeinse weg. Allemaal geweldig Belgisch erfgoed vindt de man. Maar volgens hem mist er één ding: de Belgische files. “I love the smell of exhaust fumes in the evening”, besluit de man terwijl hij de uitlaatgassen van de file opsnuift. Daarna verschijnt de super: “Help de Belgische files werelderfgoed worden.”

De billboards, enkel te vinden aan drukke verbindingswegen, roepen in de typisch grafische stijl verbonden aan werelderfgoed (bruine kleur met witte tekeningen) op om telkens een file op die specifieke plaats, zoals bijvoorbeeld de files op de A12 of de E40, te laten erkennen als werelderfgoed.

Zowel de film als de bijhorende billboards verwijzen naar het digitale platform fileszijnerfgoed.be Hier krijgt de surfer de keuze: de petitie tekenen of de trein kiezen als alternatief en meteen zijn route van deur tot deur plannen.

Een humoristisch verpakte promocampagne voor de trein als het stressvrije alternatief voor de typisch Belgische, maar veel te lange files.

Bekijk de volledige campagne hier:

 

 

CREDITS

Agence : Air.

Client : SNCB/NMBS.

Contacts Client : Jean-Pierre Havelange, Bart De Groote, Jessica Pierrard.

Executive Creative Director : Eric Hollander.

Creative Directors : Dieter de Ridder, Joeri Van Den Broeck.

Creative: Ramin Afshar.

Account Director : Audrey Semal.

Account Manager : Karen De Bruyn.

Account Executive : Aurélie Thollebeek /Amélie Sainthuile (digital).

Account Executive Stagiaire : Adrienne Chalot

Digital Producer : Greg Pin.

Web Designers : Greg Pin, Maxime Douillet.

Agency Producers : Bérengère Lurquin, Anne Gruszow.

Director: Koen Mortier.

Film Production Company : Czar.

Executive Producer: Eurydice Gysel.

Producer : Maarten De Sutter.

DOP: Jo Vermaercke.

Editor: Manu Van Hove.

Grading: Joost Van Kerckhove.

Compositing: Nozon - Ann Vandenbussche.

Sound: Senstudio.

Post Producer: Bieke De Keersmaecker

Radio Production Company: Sonicville.

1min TV

MOV - 253 Mb

Affichage digital

MP4 - 927 Kb

NMBS-FileWerelderfgoed-radio-NL-10s-spot2-240815.mp3

MP3 - 237 Kb

NMBS-FileWerelderfgoed-radio-NL-30s-spot3-240815.mp3

MP3 - 705 Kb

Radiospots

MP3 - 705 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over air brussels - partner of McCann

Air is het eerste onafhankelijke reclamebureau in België en een exclusieve partner van de McCann Group. Met zijn strategische aanpak, creativiteit op elk communicatiekanaal en resultaatgerichtheid maakt Air het leven van merken, gebruikers en medewerkers zinvoller. 

Air streeft ernaar een inspiratiebron te worden voor een duurzamere wereld en een motor te zijn die medewerkers, klanten en partners aandrijft om actie te ondernemen. In het kader van dat doel is het bedrijf begonnen met een B Corp-certificering. De eigen uitstoot van het bureau is al koolstofneutraal, en dankzij een nieuw, zelf ontwikkeld algoritme kan Air ook de uitstoot bij de productie van campagnes voor klanten neutraliseren.


www.aironair.be/

Neem contact op met

Terhulpsesteenweg 185 1170 Brussels – Belgium

+32 (0)2 543 06 66

[email protected]

www.air.be