MOETEN DE BELGISCHE FILES WERELDERFGOED WORDEN?

MOETEN DE BELGISCHE FILES WERELDERFGOED WORDEN?

Reclamebureau Air bedacht een opvallende campagne voor NMBS waarbij ze op licht absurde wijze de draak steken met het feit dat er zoveel files zijn in ons land. Via een televisiespot, radiospots en billboards vraagt de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen alle autochauffeurs een online petitie te tekenen om de Belgische files te erkennen als werelderfgoed.  

“België is het ergste fileland van de hele wereld”, zo vertelt Dieter De Ridder, samen met Joeri Van Den Broeck creative director bij Air. “In 2014 stonden we gemiddeld 51 uur in de file. Dat is iets minder dan het jaar ervoor, maar nog altijd meer dan de Nederlanders en de Duitsers, de nummers 2 en 3 op de wereldranglijst.” “Daarom leek het ons slimmer,” vult Joeri aan, “om in plaats van op te roepen om wat vaker de trein te nemen, de vele chauffeurs op een humoristische manier te confronteren met het Belgische filefeit.”

In de licht absurde televisiespot, waarvoor het bureau samenwerkte met regisseur Koen Mortier van productiehuis Czar, prijst een Engelstalige topacteur het cultureel erfgoed van België de hemel in. Van het charmante Brugge tot het Atomium in Brussel, van de oorlogsbunkers in Ieper tot een verlaten Romeinse weg. Allemaal geweldig Belgisch erfgoed vindt de man. Maar volgens hem mist er één ding: de Belgische files. “I love the smell of exhaust fumes in the evening”, besluit de man terwijl hij de uitlaatgassen van de file opsnuift. Daarna verschijnt de super: “Help de Belgische files werelderfgoed worden.”

De billboards, enkel te vinden aan drukke verbindingswegen, roepen in de typisch grafische stijl verbonden aan werelderfgoed (bruine kleur met witte tekeningen) op om telkens een file op die specifieke plaats, zoals bijvoorbeeld de files op de A12 of de E40, te laten erkennen als werelderfgoed.

Zowel de film als de bijhorende billboards verwijzen naar het digitale platform fileszijnerfgoed.be Hier krijgt de surfer de keuze: de petitie tekenen of de trein kiezen als alternatief en meteen zijn route van deur tot deur plannen.

Een humoristisch verpakte promocampagne voor de trein als het stressvrije alternatief voor de typisch Belgische, maar veel te lange files.

Bekijk de volledige campagne hier:

 

 

CREDITS

Agence : Air.

Client : SNCB/NMBS.

Contacts Client : Jean-Pierre Havelange, Bart De Groote, Jessica Pierrard.

Executive Creative Director : Eric Hollander.

Creative Directors : Dieter de Ridder, Joeri Van Den Broeck.

Creative: Ramin Afshar.

Account Director : Audrey Semal.

Account Manager : Karen De Bruyn.

Account Executive : Aurélie Thollebeek /Amélie Sainthuile (digital).

Account Executive Stagiaire : Adrienne Chalot

Digital Producer : Greg Pin.

Web Designers : Greg Pin, Maxime Douillet.

Agency Producers : Bérengère Lurquin, Anne Gruszow.

Director: Koen Mortier.

Film Production Company : Czar.

Executive Producer: Eurydice Gysel.

Producer : Maarten De Sutter.

DOP: Jo Vermaercke.

Editor: Manu Van Hove.

Grading: Joost Van Kerckhove.

Compositing: Nozon - Ann Vandenbussche.

Sound: Senstudio.

Post Producer: Bieke De Keersmaecker

Radio Production Company: Sonicville.

Over air brussels - partner of McCann

Air is Belgium’s top independent agency, and the exclusive partner of McCann Group in Belgium. Strategic, creative on all touchpoints, business driven... Air brings additional meaning to the lives of brands, their users, and to its 120 employees.
www.aironair.be/

air brussels - partner of McCann
Rue des Deux Gares, 122, Tweestationsstraat
1070 Brussels – Belgium