Het AWSR en AIR hebben het beste voor met John en de motorrijders

Het AWSR (Waals agentschap voor verkeersveiligheid) wil burgers bewustmaken van verkeersveiligheid. In dat kader worden regelmatig grootschalige campagnes gelanceerd, bestemd voor de verschillende categorieën weggebruikers. Deze keer richt het AWSR zich tot de motorrijders.

Het agentschap wil niet stigmatiseren, maar wel sensibiliseren.

De briefing was duidelijk: de Belgische motorrijders doen inzien hoe belangrijk het is om altijd geschikte beschermende kleding te dragen. Zelfs tijdens korte ritten. Een motor heeft nu eenmaal geen koetswerk. Bij de geringste botsing vangt het lichaam de schok volledig op. Daarom is een beschermende uitrusting onontbeerlijk. Zo worden levens gered.

Om deze boodschap te vertalen naar een creatief concept hebben Air en het AWSR de emotionele kaart getrokken, gekoppeld aan een universeel inzicht.

Motorrijden is synoniem met opwinding, maar in plaats van de adrenaline die motorrijders voelen, ervaren hun familie en vrienden vaak angst. Om hen niet nodeloos ongerust te maken, besluiten motorfanaten vaak om geen motor aan te kopen.

Om een maximale impact te hebben en alle huidige en toekomstige motorrijders te bereiken, was het logisch de spot uit te zenden tijdens het reclameblok van de Moto Grand Prix op de RTBF en op RTBF Auvio.

In de reclamespot zien we een vader die zijn zoon vertelt dat hij zijn passie voor het motorrijden begrijpt en dat hij hem na 33 jaar eindelijk toestemming geeft om de motor van zijn dromen te kopen. Maar op één voorwaarde: “hij moet zijn volledige uitrusting dragen telkens hij een ritje maakt”.

De boodschap is aan één persoon gericht, maar eigenlijk spreekt de vader tot een hele gemeenschap. Elke motorrijder heeft immers een naaste die zich zorgen maakt over zijn veiligheid wanneer hij de baan op gaat. Dit wordt duidelijk bevestigd door de slotzin: wie zijn volledige uitrusting draagt, beschermt niet enkel zichzelf, maar ook zijn naasten.

Wat je zelf doet, doe je beter …

Toen het idee concreet afgelijnd was, begon de zoektocht naar een overtuigende cast. Een acteur was geen optie, de hoofdrolspeler van de TV spot moest een echte vader zijn die oprecht bezorgd is over het idee dat zijn zoon met een motor zou rijden.

Toevallig had het creatieve team van Air – zonder het zelf te beseffen – de ideale cast binnen handbereik: de vader van John Benois, een van de 4 CCD’s van Air. John, een uitstekende, getatoeëerde creatief, heeft er immers altijd van gedroomd een motor te hebben ... maar zijn familie was hier nooit voor te vinden.

Om het idee geloofwaardig te houden, moest er nog één iets gebeuren: John van het project halen. Zo werd een teleurgestelde John naar Zwitserland gestuurd om er aan een andere opdracht te werken. Het was pas bij zijn terugkeer, toen hij voor de televisie zat, dat hij de boodschap hoorde die speciaal aan hem was gericht. Van een impact gesproken!

John: “We zouden een film gaan draaien op een racecircuit met motoren. Ik dacht bij mezelf: yes, dat is spek voor mijn bek ... tot ik van het project werd gehaald en een andere briefing kreeg. Ik heb wel zeker twee weken lopen foeteren ... maar nu begrijp ik alles. Bedankt voor deze leuke verrassing, en by the way: mijn ouders zijn ook niet te vinden voor wingsuit flying.”

Karel: “Bij Air stemmen we onze persoonlijke ambities graag af op de ambities van de briefings die we krijgen. Deze briefing was perfect om een sterke boodschap uit te sturen en de droom van een van ons te laten uitkomen.”

 

CREDITS :

Client : AWSR

Contacts : Jérémy Van Der Verren, Michael Scholze

Account team : Laurie Parres-Albert, Pauline Heraly, Anastasia Bousson

Agency: AIR Brussels

CD: AIR Creative Council

Creation : John Benois

Creation : Karel De Mulder

Creation : Arnaud Bailly

Creation : Romain Félix

Special thanks to : Guillaume Simonin, Constance Piketty

Movie production Agency: Eighty Eight Productions

Director: David S. Prudhomme

Sound Production Company: Studio 5

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over air brussels - partner of McCann

Air is het eerste onafhankelijke reclamebureau in België en een exclusieve partner van de McCann Group. Met zijn strategische aanpak, creativiteit op elk communicatiekanaal en resultaatgerichtheid maakt Air het leven van merken, gebruikers en medewerkers zinvoller. 

Air streeft ernaar een inspiratiebron te worden voor een duurzamere wereld en een motor te zijn die medewerkers, klanten en partners aandrijft om actie te ondernemen. In het kader van dat doel is het bedrijf begonnen met een B Corp-certificering. De eigen uitstoot van het bureau is al koolstofneutraal, en dankzij een nieuw, zelf ontwikkeld algoritme kan Air ook de uitstoot bij de productie van campagnes voor klanten neutraliseren.


www.aironair.be/

Neem contact op met

Terhulpsesteenweg 185 1170 Brussels – Belgium

+32 (0)2 543 06 66

info@air.be

www.air.be