CREATIVITEIT TEN DIENSTE VAN DE PLANEET EN DE SAMENLEVING : AIR KRIJGT HET B CORP CERTIFICAAT.

Brussel, 20 september 2022 – Air, het creatieve, onafhankelijke en geëngageerde Brusselse agentschap kreeg zonet officieel het felbegeerde B CORP certificaat. Het wordt enkel toegekend aan bedrijven die beantwoorden aan strikte normen op vlak van sociale en ecologische prestaties. Dit certificaat bekroont een intensief proces van 2 jaar van het hele agentschap. Het is ook een logisch vervolg van een ondernemersavontuur dat bijna 30 jaar geleden van start ging. 

 

Een logische stap voor Air

Al sinds de start in 1993 wou Air de perceptie van merken en de mentaliteit laten evolueren. Eric Hollander, oprichter en Creative Chairman van het agentschap verklaart, “wie gedrag kan beïnvloeden, overtuigen en wijzigen, heeft ook een bijkomende verantwoordelijkheid ten opzichte van de maatschappij”. Sinds zijn ontstaan werkte Air voor een aantal ngo’s, zoals Amnesty International (25 jaar samenwerking, een record), Cap48 (20 jaar), Instituut Bordet, Music Fund of de International Polar Foundation, meestal op eigen kosten. Elk jaar besteedt Air ongeveer 20% van zijn tijd, energie en talent aan goede doelen en waarden waar het veel belang aan hecht. Vandaag versterkt het B Corp certificaat het leiderschap van Air op vlak van duurzame communicatie. Voor Stéphane Buisseret, CEO en partner, is het belangrijker dan dat: “Onze industrie heeft een probleem mee gecreëerd, dat klopt. Maar nu, met iedereen die zich aansluit bij ons – medewerkers, partners, leveranciers en klanten – willen wij deel uitmaken van de oplossing. We zijn aan dit traject begonnen want we herkennen ons helemaal in de visie van B Corp: Business as a force for Good.” 

 

 

B Corp, wat is dat? 

Meer dan 100.000 bedrijven schreven zich in voor een B Corp Impact Assessment sinds de lancering in 2006. Slechts 5.500 bedrijven kregen het certificaat en amper een veertigtal in België. Deze cijfers getuigen niet alleen van een veeleisende procedure, maar ook van uiterst strenge normen op vlak van sociaal en ecologisch engagement.  

Om het certificaat te krijgen, moet een bedrijf bewijzen dat het zich actief inzet voor een globale culturele omslag, die de term succes in de zakenwereld herdefinieert. Het volstaat niet om zich zorgen te maken over een product, dienst of rendabiliteit. Men moet ook bijdragen aan de ontwikkeling van een inclusieve, faire, duurzame en circulaire economie. 

 

Waarom komt dit nu aan bod?

Een groot aantal bedrijven werkt keihard om dit certificaat te krijgen. Ze weten dat steeds meer consumenten en investeerders zich zorgen maken over de impact van bedrijven en merken. Elke dag selecteren en ondersteunen ze steeds meer diegene die hun waarden deelt. Zij die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. 

Deze trend is wereldwijd. Volgens een onderzoek van McCann WW Truth Central (truth about global brands) denkt vandaag 77% van de mensen dat de merken beter kunnen zorgen voor positieve veranderingen dan regeringen. 

Maar hun vertrouwen moet nog steeds gewonnen worden.  

“We zijn er om onze klanten te helpen om op de shortlist te staan van alle stakeholders, van de consument tot de investeerders en de media, zoals we altijd gedaan hebben”, voegt Stéphane Buisseret toe. “Het wordt een noodzakelijke voorwaarde tot succes.” 

 

Tools om merken te helpen.

Air, met de hulp van alle medewerkers, werkt al 2 jaar om woorden en daden op een lijn te brengen. Nadat we CO2-neutraal werden, vroeg het agentschap aan CO2logic om te helpen bij de ontwikkeling van een algoritme om de CO2-voetafdruk van het productieproces van alle reclamecampagnes te berekenen, te verminderen en te compenseren. “Deze unieke en gepatenteerde Campaign Neutralizer™ zal niet lang bestaan. Het is de bedoeling om deze innovatie, zo snel als dat kan, ter beschikking te stellen van de hele industrie als open source. Dit in overeenstemming met de verklaring van onderlinge afhankelijkheid van B Corp“, verduidelijkt Laurie Parres, Impact Manager bij Air. 

Het werk voor Jules, een van de toonaangevende merken van mannenmode in Frankrijk, laat zien hoe efficiënt deze tool is. Na analyse van de ecologische impact van de campagnes van de voorbije jaren, stelde Air deze klant voor om maatregelen te nemen om de impact van hun campagne in 2021 te minimaliseren. Maatregelen zoals: minder verplaatsingen, lokaal produceren in Frankrijk of in België, het aantal aanwezigen op een shooting verminderen tot het strikt noodzakelijke, ecologisch transport bevorderen om naar de set te gaan en catering aanpassingen in dezelfde zin, het aantal kleren dat geshoot wordt tot een minimum beperken en zo het transport en hun productie beperken, want een duurzaam engagement creëert een opwaartse spiraal.  

Pauline Heraly, Client Manager van Air: “Dankzij de maatregelen hebben we de uitstoot van de campagnes kunnen verminderen met 90% in vergelijking met 2019, van 1.150 ton CO2 naar een prognose van 150 ton CO2 voor 2022. De resterende uitstoot werd al gecompenseerd. Het agentschap kan dus trots stellen dat deze klant dit jaar CO2-neutrale campagnes produceert”. 

 

Onze klanten helpen zo goed mogelijk in te spelen op de uitdagingen die duurzaamheid stellen.

Naast de productie van reclamecampagnes, is fast fashion de tweede meest vervuilende industrie ter wereld.  

Sinds 5 jaar hebben we samen nagedacht over een radicale verandering van de positionering, door de inzet van Jules voor een betere wereld tot de hoeksteen te maken van zijn identiteit en zijn marketingstrategie. Er is geen sprake van woke of greenwashing. Jules doet wat het zegt en gaat zelfs zo ver dat het zijn productie-eenheden heropent in het noorden van Frankrijk.  

Het doel is om kwalitatieve, duurzame mode te creëren, zonder afval, die mikt op alle Men in Progress. De grote stereotypes van mannelijkheid in vraag stellen, maakt ook deel uit van duurzaamheid” aldus Eric Hollander.

Volgens Client Manager Alice Stadion : vertrouwen 60 % van de klanten van Air vandaag  opdrachten toe met een positieve impact onder meer Partenamut, AWSR, EU, Visit Brussels, Nomad Food, Leefmilieu Brussel, Coca-Cola, Mastercard, CHU Brugmann, Equal Brussels, Mosa Ballet School, Botaniets, Bruxelles Logement….

 

Creativiteit om verandering te versnellen.

Arnaud Bailly, Creative Director bij Air stelt, “Het volstaat niet om de CO2-uitstoot te verminderen om goed creatief werk te maken. Campagnes in verband met duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid zijn vaak saai en moraliserend. Maar de geschiedenis leert ons dat goede creativiteit doet verkopen, in alle domeinen. Het kan zorgen voor een groepsgevoel en kan verandering versnellen als het slim bedacht is. Ons motto is “Creativity Crafted for Progress“. “ 

 

Nog maar een begin.

Na bijna 30 jaar en samen met alle teams heeft Air zijn statuten gewijzigd om een bedrijf met een missie te worden. Het bedrijf moet trouwens verantwoording afleggen aan zijn raad van beheer over zijn sociale en duurzame engagementen. De evaluatie van B Corp stopt trouwens niet. Het is duidelijk, B Corp gecertifieerd zijn, is geen doel op zich, maar een het begin van een nieuw engagement van het agentschap dat bijna 3 decennia geleden ontstond. Met klanten in heel veel sectoren, neemt Air een unieke positie in om deze verandering te stimuleren en klanten te helpen om het verschil te maken op vlak van duurzaamheid.

 

Over Air. Creativiteit in teken van vooruitgang

Air is een van de belangrijkste onafhankelijke reclamebureaus in België en exclusief partner van McCann Group. Op vlak van strategie, creativiteit en effectiviteit geeft Air merken een extra laag betekenis, die vandaag nodig is om succesvol te zijn. Hiervoor gebruikt het al zijn skills. Het agentschap wil duidelijk een inspiratiebron vormen voor een meer duurzame wereld. Het is hierbij de motor voor zowel zijn eigen medewerkers, als de klanten en partners. Dankzij bijna 30 jaar engagement kreeg Air zopas het B Corp certificaat. Het bureau zelf werkt nu al CO2-neutraal. Voortaan kan het ook de uitstoot van de campagnes van zijn klanten neutraliseren, dankzij een eigen Campaign Neutralizer™ algoritme.

  

Contacteer: 

Eric Hollander: +32 495532571 

Stéphane Buisseret: +32 475431439 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over air brussels - partner of McCann

Air is het eerste onafhankelijke reclamebureau in België en een exclusieve partner van de McCann Group. Met zijn strategische aanpak, creativiteit op elk communicatiekanaal en resultaatgerichtheid maakt Air het leven van merken, gebruikers en medewerkers zinvoller. 

Air streeft ernaar een inspiratiebron te worden voor een duurzamere wereld en een motor te zijn die medewerkers, klanten en partners aandrijft om actie te ondernemen. In het kader van dat doel is het bedrijf begonnen met een B Corp-certificering. De eigen uitstoot van het bureau is al koolstofneutraal, en dankzij een nieuw, zelf ontwikkeld algoritme kan Air ook de uitstoot bij de productie van campagnes voor klanten neutraliseren.

air.be

Neem contact op met

Terhulpsesteenweg 185 1170 Brussels – Belgium

+32 (0)2 543 06 66

info@air.be

www.air.be